Ezen cikkünket az ionkazánokról fennhagyjuk a honlapunkon, ismertető jelleggel, azonban Magyarországon egy 2015-ös törvénykezés betiltotta az ionkazánok magyarországi üzembehelyezését, így ez a cikk csak tájékoztató jellegű. Szerencsére az elektromos kazánok széles választéka áll rendelkezésre a gázfűtés kiváltására vagy alternatív fűtésként.


Az ionkazánok ismertetése

Fontos megemlíteni az elektromos kazánok egyik legmodernebb változatát az ionkazánokat.

Az ionkazánok jóval gazdaságosabbak és biztonságosabbak a hagyományos fűtőbetétes elektromos kazánoktól. Az ionkazánokban a fűtővíz melegítése ionizáció segítségével történik és nem a kisebb hatásfokú fűtőbetétek által.

Ionizáció alatt tulajdonképpen azt értjük, amikor elektromos energia hatására egy molekula vagy atom negatív vagy pozitív töltésű részecskévé válik. Ezek a negatív vagy pozitív töltésű részecskék az ionkazánban lévő éppen pozitív vagy negatív elektródák felé haladnak és hőenergia képződik.

Ha nincs víz az ionkazánban, akkor gyakorlatilag olyan mintha a kazán ki lenne kapcsolva, mivel a víz helyettesíti a fűtőelemet, és ezért teljesen biztonságos.

Az ionkazán nagy előnye a főtőbetétes elektromos kazánokkal szemben, hogy a kazánból kilépő fűtővíz egy-két percen belül eléri fűtéshez szükséges 55-60 fokos hőmérsékletet egy 5W-os kazánnál, míg egy hasonló teljesítményű fűtőszálas kazánnál ez 10 percet is igénybe vehet amely jelentős energia veszteség.

Az ionkazánban öszpontosul az elektromos kazánok összes előnye, ráköthető már meglévő fűtésrendszerre, nem csak fűtésre, hanem használati melegvíz előállítására is alkalmas indirekt módon, nem von el oxigént a környezetből, nincs szükség semmiféle kéményre, higénikus, és hangtalan, biztonságos, és távvezérelhető.

Az ionkazánt egyre többen választják, mint alternatív fűtési megoldást, valamint egyre nagyobb tért hódít fő fűtési renszerként is. Ideális gázkazán kéménnyel nem rendelkező lakásokban, társasházak fűtéskorszerűsítésénél, illetve új vagy felújítandó családi házak fő vagy alternatív fűtéseként.