Elektromos kazán ár

Mielőtt elektromos kazán vásárlására adjuk a fejünk, érdemes alaposan tájékozódni nem csak a kazán paramétereinek, de az árainak tekintetében is.

Az elektromos kazán árát több paraméter alapján lehet meghatározni. Nem mindegy a teljesítmény, a használati cél, de a gyártó sem. Az is sokat nyom a latba ár tekintetében, hogy kizárólag fűtésre vagy hálózati melegvíz előállítására is szeretnénk használni vagy sem. Esetenként az elektromos kazánokat csomagokban kínálják a szükséges kiegészítőkkel. Egy ilyen csomag esetén az ár tartalmazza a rendszer kiépítéséhez szükséges összes elemet: benne van maga a kazán, a szivattyú, a biztonsági szelep, a szabályozó, a szobatermosztát és a zárt tágulási tartály is.

De nézzük ezeket az adatokat egy kicsit konkretizálva. Először vegyük szemügyre a kizárólag fűtésre használható, központi melegvizes rendszert irányító kazánok házatáját. A Saunier Duval által gyártott Renova Electric kazán típusok már 180.000 forinttól kaphatóak. Ilyen áron egy kizárólag központi fűtés vezérlésére alkalmas 9kW teljesítmény leadására alkalmas darabot tudhatunk a magunkénak. Ha ennél nagyobb teljesítményre lenne szükségünk, például 24 kW-ra, nagyjából 40.000 forint többletköltséggel kell számolnunk. Más gyártók árai is nagyjából hasonlóak, az eltérés néhány tízezer forint.

Egy Radeco márkájú 8kW-os EKCO L1 típusú kazán ára, melyet központi fűtésre és használati melegvíz előállítására is használhatunk nagyjából 200.000 forint körül mozog. Az intelligensebb megoldásokért, mint például a hőmérsékletkövető rendszerrel ellátott elektromos kazán, természetesen mélyebben a zsebünkbe kell nyúlni. Egy Radeco által gyártott EKCO T típusú 30 kW-os elektromos kazánért közel 400.000 forintnyi összeget is elkérhetnek. Természetesen mindig szem előtt kell tartanunk a célt, és azt, hogy mekkora az az összeghatár, ami megéri nekünk.

Egy CMX típusú elektromos kazán csomagért, mely szeleppel, szivattyúval és tágulási tartállyal is el van látva, közel 400.000 forintnyi összeget vagyunk kénytelenek fizetni. Ez a típusú elektromos kazán fűtésre és háztartási melegvíz előállítására egyaránt alkalmas.

Ha nem akarunk, vagy csak egész egyszerűen nem szeretnénk ekkora összeget költeni egy elektromos kazánra, egy alternatív megoldást jelenthet egy használt darab beszerzése. Egy használt elektromos kazán beszerzési ára jóval alacsonyabb, és ha szerencsénk van, és beérjük egy nem egészen új és kevésbé modern darabbal, akkor szinte féláron is beszerezhetünk egy jó állapotban levő fűtőeszközt.

A kínálat szinte végtelen, az árak pedig folyamatosan változnak. Határozzuk meg pontosan, hogy mire van szükségünk, és járjuk alaposan körbe a témát. Mert egy elektromos kazán több évre szóló befektetés.