Hogyan válasszuk ki a megfelelő elektromos kazánt?

Nem csak elektromos kazán esetén, de bármilyen más fűtőeszköz vásárlásakor is kulcsfontosságú tényező a kazán által nyújtott teljesítmény. Választhatunk bármilyen csúcsminőségű modellt, ha nem jól határoztuk meg a hőszükségletet, könnyen megtörténhet, hogy kazánunk mégsem produkál majd az elvárásoknak megfelelően.

A kazán pontos méretezéséhez, pontosabban ahhoz, hogy gazdaságos legyen az üzemeltetés, számos tényező és azok kölcsönhatásai járulnak hozzá. Az első és legfontosabb szempont, amit figyelembe kell vennünk, az a lakás hőszükséglete. De emellett nem elhanyagolható az sem, hogy a lakóknak hány fok az optimális hőmérsékletérzete.

A hőszükséglet és a kazán pontos teljesítményének maghatározása nagyon összetett dolog, ezért érdemes a beruházás előtt szakértői véleményt kérni. Ha azonban mégiscsak szeretnénk magunknak egy durva becslést végezni, hogy tudjuk behatárolni a számunkra szükséges elektromos kazán bekerüléséi értékét, nézzük, hogyan tudunk egy hozzávetőleges értéket számolni.

Legelőször meg kell határozni a fűteni kívánt helyiségek légterét, köbméterben. Ennek az értéknek a 40-szerese fogja megadni az energiaszükségletet. Azt mondhatjuk, hogy egy átlagosnak számító 120-150 négyzetméteres lakáshoz fűtéséhez 15-16.000 Watt energiamennyiség szükséges. Viszont ez a számítás egyáltalán nem pontos, hiszen nagyon sok függ az épület fekvésén, és a szigetelésen is. Tehát ha számításaink alapján arra a következtetésre jutnánk, hogy egy átlagos méretű lakás fűtésére egy 22-24 kW-os kazán a megfelelő, nem biztos hogy minden esetben ez maradéktalanul igaz.

Ha kazánunkat alulméreteztük, akkor számolnunk kell azzal, hogy a lakásunkat nem fogjuk tudni kellőképpen kimelegíteni, a lakás átlagos hőmérséklete nem fogja elérni az optimális hőfokot, és az esetleges tartósan alacsony hőmérséklet esetén kénytelenek leszünk egy szobába összebújva melegedni. Az elektromos kazán túlméretezése sem ajánlott, hiszen így nem tudjuk kihasználni a megtermelt hőmennyiséget, és így az üzemeltetési költségek is magasabbra rúgnak majd. Fontos tudni, hogy a hőszükségletet mindig a várható leghidegebb napokon szükséges hőmennyiség alapján határozzák meg, azonban ezeknek a napoknak a száma viszonylag kevés éves lebontásban, így kazánunk csupán néhány napig fog teljes terheléssel üzemelni.

Az elektromos kazán méretezését sok tényező és azok összhatásai határozzák meg. A hőszükséglet függ a ház építési anyagaitól, a szigetelés minőségétől, de a villanyszámla nagysága is változhat a nappali vagy éjszakai áram használatának és a kazán vezérlési módjának függvényében.

Azt javasoljuk, hogy vásárlás előtt mindenképp kérjen szakértői véleményt, mert így valószínűleg elkerülhetőek a plusz beruházási és üzemeltetési költségek, és nem utolsó sorban elkerülhető a rengeteg bosszankodás a nem megfelelő kazánműködés miatt.

Ne feledjük, hogy egy jól, előzetes számítások alapján megválasztott kazán működési költségei az évek során jelentős megtakarítást jelentenek számunkra.