Elektromos kazán fogyasztása

A lakosság nagy része sajnos még manapság is elég tájékozatlan a lehetséges fűtési módszerek tekintetében. Azt mindenki véli tudni azonban, hogy elektromos árammal fűteni drága. Viszont ha konkrétan rákérdezünk, sokszor fogalmuk sincs, hogy mennyibe kerül egy kW energia, vagy hogy mennyi átlagosan egy elektromos kazán fogyasztása. Ezt az elméletet szeretnénk megdönteni, illetve bebizonyítani az ellenkezőjét, hogy az elektromos kazánok ésszerű használatával nem kell fölösleges kiadásokkal számolnunk.

Elektromos kazán vásárlásakor a rengeteg pozitívum mellett csupán a fogyasztás tűnik az egyetlen negatív tényezőnek, amivel számolnunk kell. De a köztudatban élő tévhitek miatt, a magas üzemeltetési költség, ez az egyetlen tulajdonság szemben az összes többivel mégis rendkívül sokat tud nyomni a latba. Az emberek nagy része még ma is azon az állásponton van, hogy elektromos árammal fűteni ugyan kényelmes, de sajnos igen drága mulatság. Pár évtizeddel ezelőtt ennek a szemléletmódnak volt is némi igazságalapja, de a modern kor vívmányai és a korszerű technológiák lehetővé tették az árammal való fűtés gazdaságossá válását.

A kérdés, hogy mennyit fogyaszt egy elektromos kazán, bár egyszerűnek és konkrétnak tűnik, hiszem mindössze egy számról van szó, mégis nehezen megválaszolható. Hiszen a fogyasztás mértéke függ a lakás paramétereitől: annak elhelyezkedésétől, a szigetelés mértékétől és minőségétől, de a nyílászáróknak is igen fontos szerep jut. De nem csak a lakás, hanem a készülék típusa, felszereltsége és a használt áram éjszakai vagy nappali volta is döntő szerepet játszik az üzemeltetési költségek számításánál. Természetesen az sem mindegy hogy elektromos kazánunkat kizárólag fűtésre vagy pedig hálózati melegvíz előállítására szeretnénk használni.

Egy fogódzót természetesen adhatunk a várható fogyasztásra, de tartsuk szem előtt, hogy ez csak egy elnagyolt számítás. A pontos meghatározás érdekében érdemes a pontos egyéni igények és a lakás paramétereinek függvényében szakértőhöz fordulni. Egy 80-90 négyzetméteres panellakás kifűtéséhez téli hónapokban napi átlagban 21-25 kW energiára van szükség, ami hónapos lebontásban maximum 700 kW/hó. Ez a jelenlegi árakkal számolva valahol 25.000-28.000 Forint körül mozog. Viszont ha figyelembe vesszük a kazán alacsonyabb beszerzési és beszerelési költségeket, és azt, hogy nem kell évenként különböző engedélyek sem folyamatos ellenőrzéseket fizetni, mint például a gázkazán esetén, egy tíz éves időszakot véve számítási alapul, az elektromos kazán összköltsége jóval alacsonyabb gázzal működő társainál.

Nézzük az általános módszer, amivel a kizárólag fűtésre használt elektromos kazán fogyasztását számolni szokták. A régebbi épületek hőigényét légköbméterenként 35-45 Wattban szokták meghatározni. A fűteni kívánt légtér nagyságát ha megszorozzuk a kazán becsült leadott teljesítményével, megkapjuk a hőszükségletet.

Ahhoz hogy elektromos kazánunk megfelelő módon, gazdaságosan üzemeljen, szükséges a megfelelő méretezés. A kazán fogyasztását legnagyobb részben a teljesítménye határozza meg, de közrejátszanak olyan tényezők is, mint a lakás hőszigeteltsége, a fűteni kívánt helyiségek hőmérséklete. Nem biztos, hogy például a hálószobában ugyanolyan magas hőmérsékletet szeretnénk konstans módon tartani, mint például a konyhában vagy a nappaliban. És ez a pár fok különbség is jelentős energiamegtakarítást eredményez.

A fentiek összegzéseként levonhatjuk a következtetéseket. A számunkra szükséges kazán teljesítményét, várható éves fogyasztását érdemes már vásárlás előtt egy szakember segítségét igénybe vége közösen kiszámolni. Mert egy, az elvárt használati célra nem megfelelő kazán, mellyel minden előzetes tervezés és számítás nélkül próbáljuk kialakítani fűtési rendszerünket, jelentős veszteséget és többletköltséget okoz az évek során.